חוק נכי רדיפות הנאצים – עדכון על תיקוני חקיקה בתחום שכר הטרחה

נבקש לעדכן אודות שינויי חקיקה בתחום שכר הטרחה שמשלמים ניצולי שואה לעורכי דין וגורמי טיפול. ביום 7.4.16 פורסם ברשומות חוק נכי רדיפות הנאצים (תיקון מס' 22), תשע"ו-2016.
 
מדובר בתיקון שמקורו בהצעת חוק ממשלתית, שמבקש בין היתר לסייע לניצולי שואה שמקבלים קצבאות חודשיות או מענקים שנתיים מכוח החלטה מנהלית שקיבלה המדינה.
מטרת החוק העיקרית הנה ליצור הלימה בין הטרחה המועטה שקיימת בהליך המנהלי, לבין השכר שנגבה על ידי עורכי דין וגורמי טיפול.
בנוסף, החוק ביקש לוודא כי הניצול נתן הסמכה מפורשת לעורך הדין לייצגו בהליך המנהלי, שהנו הליך נפרד ושונה מההליך המשפטי, ולוודא כי הוא מבין את כל ההשלכות והמשמעויות של הליך זה.  כמו כן החוק קובע מספר הסדרים כלליים נוספים הנוגעים לכל התביעות (לא רק בנושא שכר טרחה ולא רק לגבי החלטות מנהליות).
להלן פירוט תמציתי של העניינים שנקבעו בתיקון מס' 22:
1.נקבע איסור לעקל או לשעבד את הזכות למענק שנתי שניתן לפי החלטה מנהלית (דומה להסדר הקיים בתגמולים חודשיים ובמענקים מכוח החוק).
2.נקבע כי לא יידרש לשלם אדם בעד טיפול בתביעה אחת יותר משכר הטרחה המרבי, גם אם יותר מאדם אחד טיפל בתביעתו. סעיף זה בא למנוע תשלום של כפל שכ"ט (לעורך דין ולגורם מטפל או למספר עורכי דין במקביל, על אותה תביעה). חריג לכך היא תביעה להגדלת תגמולים (בשל החמרת מצב רפואי או קבלת תגמול מוגדל לפי הכנסה) – שהנה תביעה נפרדת.
תחולתו של סעיף זה הנה גם על הסכמי שכ"ט ישנים.
3.קביעה לפיה כאשר נותק הקשר בין הטיפול בתביעה, לרבות בקשה לתגמולים או למענק שניתנים מכוח החלטה מנהלית והגשת ערר או ערעור,  לבין החלטת הרשות המוסמכת, אין זכאות לשכ"ט כלל. מדובר בהבהרה של סעיף שהיה קיים גם קודם לכן בנוסח קצת שונה בתיקון 20, והוא חל גם על הסכמי שכ"ט ישנים.
4.נקבעה הגבלת שכר הטרחה שניתן לגבות בעד טיפול בבקשה למענק שנתי שניתן מתוקף החלטה מנהלית. הסכום שנקבע בתיקון הנו 120 ₪ (לתשומת לבכם – סכום זה כולל מע"מ) למילוי הטופס.עם זאת, בהתאם להוראת החוק, ככל שמדובר בהסכמי שכ"ט שנחתמו לפני יום התחילה, 7.4.16, הסכום יעמוד על 473 ₪ (גם סכום זה – כולל מע"מ). סכום זה צמוד למדד המחירים לצרכן ויתעדכן מדי שנה.
5.נקבעו תנאים לתשלום שכ"ט בכל תביעה לפי החוק –
oא.     קבלת הוראה מפורשת מהניצול בכתב מראש לעניין כל שלב בטיפול. הסכמה לטפל לפי נר"ן או חוק ההטבות לא מספקת כדי להוות הסכמה מפורשת לפי ההחלטה המנהלית. סעיף זה מבהיר את המצב המשפטי הקיים מאז ומעולם, ולכן הוא חל גם בהסכמים ישנים.
oב.     מתן אישור בחתימת ידו של הניצול, לפני החתימה על הסכם שכר הטרחה, כי הוסברו לו המצב החוקי ומהות התביעה, משמעויותיה והשלכותיה. תנאי זה יחול ביחס להסכמי שכ"ט חדשים שייחתמו לאחר 7.4.16.
oג.      לעניין החלטה מנהלית, הניצול אישר כי נמסר לו טופס הסבר שיוכן על ידי הרשות (אם פורסם טופס כזה), וכי הוא קרא או שהוקרא לו הטופס. הטופס יכלול: הגבלות על תשלום שכ"ט, דרך הגשת הבקשה, מסמכים שיש לצרף לה, גורמים שניתן להסתייע בהם וכיו"ב. תנאי זה יחול, רק ביחס להסכמי שכ"ט חדשים שייחתמו לאחר  7.4.16, ולאחר שיפורסם טופס הסבר.
6.נקבעה הוראה עונשית במקרה של גביית שכר טרחה מעל מה שקבוע בחוק. הסנקציה היא קנס כספי שעומד נכון להיום על סך של  75,300 ₪. סעיף זה יחול ביחס להסכמי שכ"ט שייחתמו לאחר יום 7.4.16.
7.הוסדר סיוע משפטי בחינם גם בנושא המענק השנתי שניתן לפי החלטה מנהלית, גם מול עורכי דין ומטפלים, כפי שנעשה בעבר לגבי תגמולים.
8.הפחתת הסכומים הקבועים כתקרות שכ"ט לתגמולים מכוח החלטה מנהלית כפי שנקבעו בתיקון 20 – כלומר בהסכמי שכר טרחה שייחתמו לאחר יום 7.4.16 יחולו תקרות מופחתות מאלו שנקבעו בתיקון 20.
כן נציין כי לאחרונה אישרה הכנסת גם את חוק נכי רדיפות הנאצים (תיקון מס' 21), תשע"ו -2016, שקובע בין היתר כי ההסדר שנקבע בתיקון מס' 20, לפיו ניצול יכול לפנות לעורך הדין או למטפל ולבקש החזר של שכר הטרחה ששילם, יוארך בשנה נוספת, עד לסוף שנת 2016.
 
זכאויות לפנסיה גרמנית עבור עובדי גטו לשעבר
לאחר שנים רבות של דיונים בין ועידת התביעות לממשלת גרמניה, סוכם כי החל מ-1 באוגוסט 2014 יתאפשר למקבלי הביטוח הסוציאלי הגרמני עבור עבודה בגטאות (המוכר בשם "פנסיות הגטו" או "ZRBG") לקבל תשלום רטרואקטיבי משנת 1997.
 
פסקי דין חדשים בנוגע לאי קיזוז תשלומי הסיעוד מהקרן לרווחה לניצולי שואה מהפיצויים המגיעים להם מהביטוח
ב- 7.5.2014 דחה בית המשפט העליון בקשה לרשות ערעור של חברת ביטוח על החלטת עיכוב ביצוע של פסק דין שקבע, בין היתר, כי אסור לחברת הביטוח לקזז מהפיצויים שהיא חייבת לניצול שואה שעבר תאונת דרכים ושהפך לסיעודי את הסכומים בגין הוצאות סיעוד המשולמים עבורו על ידי הקרן לרווחת נפגעי השואה (רע"א 3220/14 דר והפניקס נגד בירנבאום).